Udgivet man d. 11. jan 2021, kl. 14:38

Margrethe Floryan har begået VÆRKET om Thorvaldsens ikoniske statue af Kristus i Vor Frue Kirke, skriver kirke- og kulturmedarbejder Susanne Torgard

Omtale af Susanne Torgard

Bogen KRISTUS af kunsthistoriker Margrethe Floryan, der har undertitlen Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke, er netop udkommet på Aarhus Universitetsforlag. 

Som noget af det første skriver Margrethe Floryan, at man fysisk kun kan nærme sig Kristus-statuen forfra, men gennem de 540 sider kommer hun hele vejen rundt om Thorvaldsens monumentale figur. 

Floryan er nede i alle detaljer. Kilderne læses på ny, upåagtede breve giver nye tolkninger, betydende venskaber uddybes, mens gamle anekdoter og myter behandles skånsomt. 

Dertil læses Kristus-statuen ind i kirkens rum - både ind i det fysiske rum i Vor Frue Kirke, og ind i gudstjenestens rum, i liturgien og ind i en æstetisk-liturgisk analyse, der er relateret til Søren Kierkegaard, N.S.F. Grundtvig og Den Danske Alterbog og Ritualbog, der i dag ligger til grund for gudstjenestens forløb. 

Dermed læses menighedens deltagelse og interaktion med Kristus-statuen og apostel-statuerne ind i en sammenhæng, som nok mærkes til hverdag, men som ikke tidligere er blevet behandlet så dybdegående. 

Selvom Thorvaldsens Kristus er kendt over hele verden og kopieret i tusindvis, har forskningen ikke tidligere behandlet statuen så tilbundsgående . Vi er med i Thorvaldsens atelier i Rom, vi er med ved møderne med bygningskommissionen og næsten med på skibet fra Livorno til København – og vi er navnlig med, når Margrethe Floryan afdækker, hvorfra inspirationen til denne banebrydende nytolkning af Kristus kom fra. 

Bogen kan bestilles og afhentes i Vor Frue Kirke ved henvendelse til Susanne Torgard, susanne@domkirken.dk eller tlf 61 61 62 20. Den koster 499,- kr.

KRISTUS - Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke er udkommet på Aarhus Universitetsforlag 2020. 540 sider, illustreret med nyoptagelser af Jakob Faurvig.

https://unipress.dk/udgivelser/k/kristus/

Kategorier Gamle nyheder